WordPress är världens mest använda publiceringsverktyg för webbplatser. Det är gratis och lätt att använda – du behöver inte vara en webbutvecklare för att bygga en webbplats i WordPress. Men om du vill att din webbplats ska synas bra på Google behöver du tänka på SEO. Lyckligtvis är även sökmotoroptimering enkelt i WordPress, inte minst tack vare lättanvända plugins – tillägg på svenska. Här kommer lite tips och goda råd för dig som vill jobba med sökmotoroptimering i WordPress.
5 tips för sökmotoroptimering i WordPress
Grunderna för att sökmotoroptimera en webbplats är förstås samma oavsett vilket publiceringsverktyg du använder. Skapa en tydlig struktur för din webbplats med enkel navigering. Glöm inte de viktiga internlänkarna – alltså länkar mellan olika sidor på webbplatsen. Se till att de används på ett naturligt sätt och hjälper användaren. Fokusera på bra innehåll och följ gällande riktlinjer för on-page SEO – använd en tydlig rubrikstruktur, optimera sidtitel, metabeskrivning, alt-taggar och så vidare.
Detta bör du tänka på när du sökmotoroptimerar din webbplats i WordPress:
- Använd ett SEO-plugin, som Rank Math eller Yoast
- Skapa tydliga permalänkar – det är enkelt att redigera “slugs” i WordPress
- Kontrollera att webbplatsen är synlig för Google. Det gör du under Inställningar > Läsa > Synlighet i sökmotorer
- Använd gärna breadcrumbs. Du kan aktivera dem i ditt SEO plugin.
- Generera en XML sitemap och ladda upp i Google Search Console. Även detta görs enkelt i ett SEO-plugin.
Varför använda ett WordPress plugin för SEO?
Du måste inte använda ett plugin för att arbeta med SEO i WordPress. Men ett SEO-plugin gör arbetet enklare och mer lättillgängligt. Du får mer funktionalitet och en bättre överblick. Enkelheten gör att du kan göra mycket av SEO-arbetet själv – du behöver inte förstå de tekniska detaljerna eller vara specialist.
Några saker ett SEO-plugin hjälper dig med:
- Lägga in metadata – alltså sidtitlar och metabeskrivningar
- Enklare SEO-analys
- Få koll på 404-sidor, alltså trasiga sidor
- Automatiskt generering av XML sitemap
Rank Math och Yoast och WordPress är två av de största och mest populära tilläggen för att jobba med SEO i WordPress. Yoast har funnits längst och har nästan blivit synonymt med SEO-plugin för många. Rank Math har tagit rollen som den stora utmanaren de senaste åren, med stadigt ökande popularitet. Båda funkar väldigt bra – vilken som passar dig bäst beror lite på dina behov och förutsättningar. Själv har jag valt Rank Math för min egen webbplats, men använder Yoast hos flera av mina kunder. Det varierar lite vad som ingår i gratisversionerna och vad du får betala för i Premium-versionerna. Vill du byta från det ena till det andra? Både Rank Math och Yoast har import- och exportfunktioner.
Yoast SEO plugin i WordPress
Yoast är det mest använda SEO-tillägget i WordPress. Det är enkelt att installera och använda. I gratisversionen får du tillgång till det du behöver för grundläggande SEO, som att lägga in metadata, hantera breadcrumbs och verifiera din hemsida i Search Console. Med premiumversionen får du funktioner som Redirect Manager för ompekningar, och förslag på både potentiella interna länkar och relaterade sökord. Du kan också integrera verktyg som Semrush i Yoast.
Rank Math SEO plugin
Rank Math har lite fler funktioner i gratisversionen. Det gäller till exempel 404 Monitor, som hjälper dig att hålla koll på trasiga sidor, och Redirects, för att hantera ompekningar. I Premium-versionen får du bland annat Rank Tracking för dina utvalda sökord och hantering av flera platser för lokal SEO.
Fler användbara WordPress plugins för SEO
Det finns massor av mer eller mindre nödvändiga plugins att installera i WordPress. Några kommer du att behöva. Men välj dina plugins noga och undvik att ha fler än nödvändigt. De kan göra din hemsida långsammare.
Här några typer av plugins kan hjälpa dig i ditt SEO-arbete:
Cache-plugin: ett plugin som cachar ditt innehåll förbättrar webbplatsens hastighet och prestanda. W3 Total Cache och WP Fastest Cache är populära cache-plugins.
Redirect-plugin: om du behöver göra ompekningar kan det vara värt att installera ett plugin för smidig hantering, åtminstone om du använder gratisversionen av Yoast.
Det finns också plugins för att kontrollera trasiga länkar, för att integrera Google Analytics i WordPress och för att följa hur dina sökord rankar på Google.
Lycka till!
Att det är enkelt att sökmotoroptimera webbplatsen i WordPress är en sak. Att hinna med det är en annan sak. Behöver du hjälp? Kontakta mig!