Livet som frilans-konsult

Du visar för närvarande Livet som frilans-konsult
  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Frilans

Att jobba som frilansare passar mig perfekt. Det finns både för- och nackdelar med frilansarlivet, men för mig överväger absolut fördelarna. Det här är ingen komplett guide till att bli frilansare, mer en beskrivning av livet som frilansare som det ser ut för mig. Men med ett och annat tips och råd på köpet!

Som frilansande SEO-konsult och skribent styr jag själv över min verksamhet. Det är på både gott och ont. Det ger mig frihet och flexibilitet, men också allt ansvar. Uppstår problem får jag lösa dem själv. Ekonomiskt är frilansarlivet mindre tryggt än en anställning, vilket kan vara en stressfaktor. Det går inte att luta sig tillbaka – det gäller att hålla sina kunder nöjda och att få in nya uppdrag.

Ett omväxlande arbetsliv

En av de bästa sakerna med att vara en frilansande konsult är att jobba med många olika uppdrag. Det är både roligt och lärorikt. Jämfört med att vara anställd blir variationen mycket större. Jobbar du på byrå får du förstås jobba med olika kunder, men ofta med liknande ansvarsområde. En del frilansare väljer att ta ett heltidsuppdrag åt gången, men själv jobbar jag med både några löpande uppdrag och kortare projekt. Det passar mig, och känns tryggare än att lägga alla ägg i samma korg. Eftersom jag har en bred bakgrund som bland annat SEO-specialist, copywriter och webbredaktör kan jag variera SEO-uppdrag och skrivande, och ofta kombinera båda delarna. Det passar mig perfekt. Jag jobbar också en del som webbredaktör och webbanalytiker, och får möjlighet att utveckla mig inom olika områden.

Flexibilitet, deadlines och att ta semester som frilansare

Att vara frilans är att äga sin egen tid. I teorin, i alla fall. Jag bestämmer förstås när och hur mycket jag jobbar. Men jag måste också förhålla mig till kunders önskemål, deadlines och inbokade möten. Ibland blir det ketchup-effekt och massa jobb på en gång, andra perioder är lugnare. Det är inte alltid det passar med ens egna planer, men det är något man får acceptera som frilansare. Att ta semester funkar med god planering, men jag får räkna med att behöva ha ett öga på jobbet. Och det administrativa med fakturering och lön måste förstås skötas löpande. Men ofta kan jag ta en långlunch för att träna, eller passa på att gå en promenad när solen tittar fram. Jobbet måste förstås göras ändå, men jag bestämmer själv när jag jobbar. Det finns en baksida av det myntet också – gränsen mellan arbete och privatliv blir mer flytande. För mig överväger ändå fördelarna.

Planera och hålla koll på tiden

Det är här vikten av planering kommer in i bilden. Och med flera parallella projekt och uppdrag är det A och O att ha koll på tiden. Jag har en mer övergripande långsiktig planering och en lite mer detaljerad veckoplanering. Det gör jag för att veta ungefär hur mycket tid som finns tillgänglig för vad. Men man måste hela tiden vara beredd på att planer ändras – det kan vara deadlines som ändras, återkoppling som drar ut på tiden och nya brådskande uppdrag som ramlar in.

 Ibland fakturerar jag per timme och ibland per uppdrag, men oavsett vad som gäller är det viktigt att ha koll på tidsåtgången. Jag använder verktyget Toogl för att mäta min tid, det är smidigt och enkelt. Jag mäter även min ofakturerade arbetstid här. Det tog ett litet tag innan jag förstod vikten av att ha koll på tidsåtgången även för allt obetalt arbete som ingår när man driver eget företag.

Den obetalda tiden måste också in i veckoplaneringen. Det kan vara allt från fakturering och betala ut lön till mig själv till marknadsföring, följa upp leads och uppdatera min webbplats. Bland mycket annat.

Att leverera på topp

En utmaning som frilansare är att det inte finns så mycket utrymme att göra misstag. Du behöver också leverera värde hela tiden och se till att dina kunder blir nöjda. Det är ganska självklart, men ibland behöver man kunna våga testa olika saker för att se vad som funkar. Om du inte är säker på att en insats kommer att ge resultat är det viktigt att ha en tydlig dialog med kunden kring det.

Det finns inte heller så mycket utrymme att ha en dålig dag på jobbet. Naturligtvis förstår de flesta kunder att du inte är en robot, att du kan bli sjuk eller påverkas av sådant som händer utanför jobbet. Men som frilansare får du vara beredd att ibland jobba när du egentligen inte orkar. En anekdot – min allra första vecka som frilansare med ett stort uppdrag blev både jag och yngsta dottern sjuka i Covid. Med feber och vabb var det den värsta frilansarveckan hittills – men att sjukskriva sig i det läget var inte att tänka på.

Kan man tacka nej som frilansare?

Ja, det kan man, och det bör man ibland göra även om det kan ta emot. Vissa uppdrag är helt enkelt inte tillräckligt bra. Det kan vara för dåligt betalt, men också en alltför orealistisk kravbild eller helt enkelt en bransch som det känns fel att jobba med. Får du för dåligt betalt skapar det bara stress och tar tid som du hade kunnat lägga på annat. Antingen på bättre betalda uppdrag, eller på att hitta nya och bättre leads. Ekonomiskt är det mindre tryggt att driva eget än att ha en anställning. Särskilt i början kan det vara svårt att tacka nej eller ta tillräckligt bra betalt – därför är det viktigt att ha en buffert. Du behöver också tänka på att din ersättning ska räcka till ofakturerad arbetstid, semester, pensionssparande och alla utgifter du har som egenföretagare.

Ta hjälp av andra experter

Som egenföretagare får man räkna med att vara en allt-i-allo. Det finns ingen IT-support, ingen HR-avdelning och ingen chef. Även om det är roligt med varierande arbetsuppgifter kan det bli lite mycket. Vissa saker är verkligen värda att outsourca. För mig är det den ekonomiska biten – min redovisningskonsult är guld värd. Jag fixar faktureringen men hon sköter årsredovisning, momsredovisning och annat sånt som skulle ta mig förskräckligt mycket tid att göra själv (eftersom jag saknar rätt kunskaper och inte är superbra på matte). Den tiden kan jag ägna åt att utföra fakturerbart arbete istället.

Kollegor och nätverk

Som frilansare har du inga kollegor, inom ditt företag. För mig blir mina löpande kunder som en slags kollegor, men det är förstås inte riktigt samma sak som att ha någon i ditt team som du alltid kan bolla med. Jag jobbar från ett hemmakontor och trivs väldigt bra med det. Men det är klart att den sociala biten inte blir samma som på ett kontor. En del frilansare väljer att hyra in sig på ett kontorshotell för att få en slags kollegor och en ”riktig” arbetsplats. Det är förstås väldigt individuellt vad som funkar bäst – det viktigaste är att man trivs med sitt upplägg.

Men ensam är inte alltid stark – som frilansare är ditt nätverk superviktigt. Se till att underhålla det. Jag har fått många av mina uppdrag via rekommendationer i mitt nätverk. Det är jag förstås otroligt tacksam för. Därför tycker jag det är viktigt att själv vara generös med att stötta andra. Jag har också kontakt med andra frilansare – vi kan tipsa och hjälpa varandra, och ibland dyker det upp behov av kompletterande kompetenser i olika projekt.

Vad behövs för att bli frilansare?

För att lyckas som frilansare behöver du först och främst ha ett eget driv. Du måste vara självgående och kunna styra din tid. Att vara kreativ och initiativrik är också stora fördelar.

Att bli frilansare passar sällan precis i början av karriären – du behöver bygga upp en bank med kunskap, erfarenhet och kontakter. Men även med allt detta under bältet kan det ta ett tag att bygga sin frilans-verksamhet. Därför är det lämpligt att ha en buffert innan du kastar loss, alternativt börja frilansa parallellt med en anställning för att bygga upp en kundbas.

 Stämmer det mesta av ovanstående in på dig som går och funderar på att bli frilansare rekommenderar jag att våga ta klivet!

Söker du en frilansare inom SEO, content marketing eller copy? Kontakta mig: